Artikels

Home » Varia » Artikels

 Yoga Industrie en prostitutie van Yoga

Artikel voor de Nieuwsbrief YFN


 The Yoga Industry and Prostitution of Yoga

Original in Dutch - article for the Newsletter of the YFN.

English translation: Ilse Broekaert


 De Essentie van Yoga

Column in het Tijdschrift voor Yoga 4/16


 Kevala Kumbhaka

De essentiële voorwaarde voor het bereiken van 'Eenheidservaring', 'Zelfervaring', 'Zelfrealisatie' of 'Godsrealisatie'...

En de eenvoudige methode (techniek) om deze toestand te bereiken!


 De Heilige Mantra: AUM

Lezing door Atma Muni.
Wie onder U heeft ooit stilgestaan bij de vraag: “De schepping, wat is dat nu eigenlijk?


 In Search of Yogi Ramacharaka - Ananda (Eng.)

Oorspronkelijk artikel in het Nederlands gepubliceerd in 'Aum Magazine' 4-maandelijks tijdschrift van Shri Yogeshwarananda Yoga Mahavidyalaya vzw (tijdschrift stopgezet)...


 Yoga is vaardigheid in handelen - werk in de Bhagavad Gita

Door Atma Muni

In de Bhagavad Gita staat zeer kernachtig wat Yoga is. Deze eenvoudige definities geven aan dat Yoga veel meer is dan wat men er doorgaans onder verstaat.


 Prana & Denken of gedacht worden

Lezingen door Atma Muni
Iedereen die in aanraking komt met Yoga, of het nu via lessen of via het lezen van Yogaboeken gebeurt, komt dadelijk in aanraking met het begrip prana.


 Karma en Triguna

Door Atma Muni.
Karma uitleggen in de beperkte ruimte van een artikel is onbegonnen werk. Daarmee zal ongetwijfeld elke ‘kenner’ het eens zijn. Men kan met karma alle richtingen uit, van zeer eng en beperkt tot zeer ruim en allesomvattend.


 Jezus in Kashmir & De legendarische oorsprong van yoga

Door Atma Muni.
Ieder jaar, op 25 december, vieren we kerstmis, het feest van de geboorte van één van de meest omstreden figuren uit de geschiedenis: Jezus, de Christus.
Ondanks het feit dat het hier gaat om iemand die de loop van de geschiedenis grondig heeft beinvloed en zelfs veranderd, heerst er grote wazigheid en duisternis rond deze man.


 De volledige Yoga-ademhaling

Door Atma Muni.
Juist ademen is gezond leven.


 Gesprek met Atma Muni Mertens - Interview
 Gesprek met Atma Muni Mertens - Interview (Eng)

Interview.
Lucien Mertens - Atma Muni - (°1937) woont zijn leven lang al in Mechelen. Mechelen was vanouds een stad van meubelmakers en ook hijzelf was de zoon van een beeldhouwer in de branche van de stijlmeubelen.


 Gesprek met Atma Muni Mertens - Interview
 Gesprek met Atma Muni Mertens - Interview (Eng)

Interview.
In 1970, op zijn drieëndertigste verjaardag, kwam hij in bezit van ‘Science of Soul’ van Swami Yogeshwarananda Saraswati.
Deze tweede aflevering gaat over de ontmoeting met deze bijzondere leermeester, die we verder ‘Maharaj Ji’ zullen noemen, en over de goeroe in het algemeen.


 Een gids op de weg naar de kennis van het Zelf - Interview
 Een gids op de weg naar de kennis van het Zelf - Interview (Eng)

Interview.
In de klassieke Indische traditie zoekt iemand die zich spiritueel wil ontwikkelen een leermeester, een goeroe. Zo iemand: kan op grond van zijn transcendente ervaring een leerling begeleiden in zijn zoektocht naar het wezenlijke.


 In Memoriam

Shri Brahma Muni Ji (Mertens Theofiel) was medestichter van Aum Yoga Anga - Yoga Niketan Shakha, in 1968, dat in 1976 werd omgevormd tot v.z.w.


 Yogales geven, is dat werk? - Interview

Is yogadocent een beroep als ieder ander, waarmee je je brood verdient? Wat is de relatie tussen geld verdienen en kwaliteit leveren? Hoe stelt de yogaleraar zich op de markt van vraag en aanbod op? Gesprekken over yoga als werk.


 Voeding, Yoga en Gezond Verstand

Door Atma Muni.
Deze tekst is bedoeld als een reddingsboei voor de talloze drenkelingen in de oceaan van verwarring die geschapen is op gebied van ‘voeding’.