Even voorstellen

Home » Yogalessen voor Iedereen » Even voorstellen

Atma Vidya Bhavana - Yoga Niketan Belgium - vzw

Atma Vidya Bhavana - Yoga Niketan Belgium - vzw biedt U, op het vlak van het yoga-onderricht, meer dan 56 (vierenvijftig) jaar ervaring en kennis aan!

Atma Muni (Pionier van Yoga in België)

Atma Muni of Lucien MERTENS (17/10/1937), startte zijn Yogaleven (praktijk en studie) in 1955 en was in 1968 mede oprichter van Aum Yoga Anga, samen met zijn twee broers. In 1997 stichtte hij, samen met Suman, ‘Atma Vidya Bhavana, Yoga Niketan Belgium’ vzw. Naast zijn eigen Yogaleven (56 jaar ononderbroken lesgeven met daartussenin voordrachten en andere programma's) is hij ook reeds meer dan 55 jaar bestuurslid van de Yogafederatie. Eerst van de Belgische Yogafederatie, waarvan hij ook ondervoorzitter was en later van de Yogafederatie van de Nederlandstaligen in Belgie, waarvan hij stichtend voorzitter was. Hij was vele jaren voorzitter van de Pedagogische Raad en verantwoordelijk voor de vorming van Yogaleraars in de federaties en 40 jaar lang vertegenwoordiger in de Educational Committee van de Europese Yoga Unie. In 1976 richtte hij een Yoga-academie op, een vormingsinstituut voor de opleiding van Yogadocenten, onder de naam 'Sri Yogeshwarananda Yoga Mahavidyalaya' vzw, met goedkeuring van Swami Yogeshwarananda en gebaseerd op de principes van het Europees Basisprogramma. In 49 jaar werden zo ruim meer dan 150 mensen gevormd.
Hij is Hatha- en Rajayogacarya.

Atma Muni (Pionier van Yoga in België)

Atma Muni - Ridder in yoga

Het heeft Zijne Majesteit Koning Filip behaagd om op 30 augustus 2023 Lucien Mertens (Ātma Muni) te benoemen tot Ridder in de Orde van Leopold II voor zijn bijdrage aan Yoga in België.
In naam van alle leden van de Belgische Yoga Federatie van de Nederlandstaligen wens ik Ātma Muni van harte geluk met deze eervolle onderscheiding.
Hij heeft deze benoeming gekregen als blijk van erkentelijkheid voor bewezen diensten als voorzitter en yogadocent van het door hem opgerichte Vormingsinstituut voor yogaleraars, ŚRῙ YOGEŚWARᾹNANDA YOGA MAHᾹVIDYᾹLAYA te Mechelen. 
Het vormingsinstituut is opgericht in 1976. Het ereteken Ridder in de orde van Leopold II is de hoogst mogelijke rang voor sportverdienste en daarvoor is minimaal 25 jaar dienst vereist. Vandaar dat de ranginname ingaat vanaf 2001. De dag 15/11 is gerelateerd aan koningsdag, een moment waarop eretekens in de Nationale Orden worden toegekend.
Dergelijke Ridderorden worden ook wel van ambtswege toegekend aan bepaalde staatsambtenaren en legerofficieren na 25 jaar trouwe dienst, maar dit is wel de eerste maal dat ze in ons land, terecht, wordt toegekend aan een burger voor zijn verdienste in het domein van Yoga. 
Het is uiteraard niet toevallig dat deze eervolle onderscheiding werd toegekend aan iemand die geen ambt bekleed dat daarvoor van ambtswege in aanmerking komt. Het is een hele procedure die moet opgestart worden door iemand die zich daartoe geroepen voelt en de procedure kent. 
Om een ereteken voor een burger te verkrijgen, dient de minister bevoegd voor het domein van de bewezen diensten deze persoon voor te dragen. 
Yoga wordt in België ondergebracht onder sport, nl “Zen sport”, een regionale bevoegdheid van Vlaams minister Ben Weyts. 
Vooraleer het dossier aan de minister kan voorgelegd worden, dienen de hiërarchisch onderliggende diensten positief advies te geven : de voorzitter van de Yoga Federatie, het Stadsbestuur van Mechelen en de Gouverneur van de Provincie Antwerpen 
Na positief advies van Ben Weyts, volgde een goedkeuring van de minister-president van Vlaanderen Jan Jambon en van de eerste minister van België, Alexander De Croo. Daarna ondertekende de Koning tenslotte het Koninklijk besluit ter benoeming van Lucien Mertens tot Ridder in de orde van Leopold II met ranginname vanaf 15/11/2001.
De persoon die de hele procedure heeft opgestart is Rita Hauchecorne, een trouwe en dankbare leerlinge van Ātma Muni, met kennis van zake aangaande administratieve procedures en protocollen. 
Dank je wel Rita voor dat lovenswaardig initiatief dat naast je geliefde leraar ook de Yoga in het daglicht stelt. 
Lucien Mertens was van zijn 4 jaar tot zijn 14 jaar meer dan de helft van de tijd ziek en bedlegerig. Volgens de dokters had, hij, naast andere, een ‘ongeneeslijke’ leverziekte en zou hij nooit volwassen worden. Daardoor werd hij introvert en meditatief ingesteld. Op zijn 15de levensjaar ontdekte hij Yoga en vanaf 18 jaar startte hij met Yoga meditatie. Na minder dan 5 maanden verdwenen al zijn ziekten en daarna richtte hij zijn leven volledig op de praktijk en studie (theoretisch en wetenschappelijk) van Yoga. Hij geeft meer dan 50 jaar zowel gratis yogales als een vijfjarige opleiding tot Yogaleraar, zodat zelfs de minst bemiddelden toegang hebben. Yoga voor iedereen is zijn motto
Hij is één van de pioniers van yoga in Nederlandstalig België, medeoprichter van één van de eerste yogascholen voor Nederlandstaligen. In de Nieuwsbrieven van 2020 kan je de hele geschiedenis van de Yoga Federatie herlezen en in Nr. 124 van het voorjaar ‘21 staat een uitgebreid interview met Ātma Muni. 
Zijn verdienste strekt zich niet alleen uit tot België. Hij was ook actief en gewaardeerd als afgevaardigde van onze Federatie bij de Europese Yoga Unie.

Flor Stickens

Atma Muni - Ridder in yoga

Suman

Suman of Herman SEYMUS (10/08/1943-09/06/2021), was in 1968 één van de eerste leerlingen. Dank zij zijn kwaliteiten werkte hij al vlug mee als hulpleraar en vanaf 1973 als docent of acarya. Ook in de Yoga-academie gaf hij vanaf 1976 mee les. Van 2005 tot 2020 was hij voorzitter van de federatie. Verder was hij sinds 2012 gedurende twee jaar Secretaris-Generaal van de Europese Yoga-Unie. Hij was ook lid van het Diploma Committee en voorzitter van de Educational Committee. Hij beschikte over een diepgaande en wetenschappelijk gefundeerde kennis over Yoga.
Hij was Hatha- en Rajayogacarya.

Het team van Yogaleraars wordt verder aangevuld door, Dharma Muni (Willy Van der Auwera), Anne Van Nerom, Nadine Van Treeck, Gratia Van Dromme, Laksmi (Linda Van Bunder) en Laetitia Counye.

Al deze mensen zetten zich vol toewijding in voor het verspreiden en onderrichten van Yoga en allen doen ze dit volledig op een non-profitbasis.

Suman

Wetenschap van de ziel

De beide vzw's zijn non-sectarisch en steunen op de aloude tradities van de Yogawetenschap, inzichtelijk aangepast aan onze moderne leefwijze... Zowel de Yoga-academie, als de vereniging, zijn (op onafhankelijke basis) verbonden aan YOGA NIKETAN TRUST, Rishikesh, India. Deze organisatie werd opgericht door Swami Yogeswaranda Saraswati, de auteur van het zeer gereputeerde boek 'Atma Vijnana' of 'Wetenschap van de ziel' met voorwoord van Atma Muni (uitg. Ankh Hermes - Niet meer verkrijgbaar).

Wetenschap van de ziel